Tuesday, March 01, 2016

Berapakah Bayaran Untuk Ke Syurga?Suatu hari Ibrahim bin Adham ingin membuang air kecil, lalu dia pun pergi ke tandas awam. Apabila dia ingin masuk ke dalam, seraya seorang lelaki menegurnya, “Wahai orang tua, bayarlah dulu sebelum masuk.”

Mendengarkan sapaan lelaki itu, air mata Ibrahim bin Adham pun bercucuran keluar dari matanya. Lelaki tadi terkejut dan berkata, “Wahai orang tua, andai kata kamu tiada wang untuk dibayar, masuklah secara percuma. Janganlah menangis kerana ini.”

Ibrahim bin Adham menjawab, “Wahai pemuda, aku menangis bukan kerana aku tiada duit tetapi aku terfikir jika tempat sejijik ini pun harus dibayar untuk dimasuki, bagaimana pula dengan SYURGA Allah? Berapakah bayaran yang harus aku sediakan untuk masuk ke dalamnya?

Sahabat semua,sudah cukupkah simpanan kita untuk hari
mendatang?Apakah amal kita saat ini memungkin kita menggapai rahmat serta redha Allah..jika belum,jangan ditunggu tibanya esok..Ayuh kembali kepada landasan amal soleh.beramallah seolah2 maut bakal tiba hari esok!..Semoga kita beroleh husnulkhotimah..Aamiiin.

Selamat beramal dan beristiqomah.

No comments: